Pages

Monday, May 23, 2011

Kari Dhall

Kari Dhall



Gulai ni nak clearkan stok yang serba skit, so campak2 je la.


Bahan-bahan:
1/2 cawan kacang parpu (dhall).....rendam dan rebus sampai empuk

3 camb serbuk kari sambar (rempah kari daging)
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia * (bahan2 * mesin)
Sedikit ayam/udang
Lobak putih
Lobak merah
Kobis
2 biji kentang (potong dadu besar)
2 biji telur
1 biji tomato (belah 4)
1/2 cawan santan
Halba campur
Daun kari

Cara:
  1. Tumiskan halba campur dan daun kari.
  2. Masukkan bahan2 mesin.
  3. Masukkan rempah sambar dan kacang parpu. Masak sehingga rempah hilang bau.
  4. Masukkan santan, kentang, lobak putih. Masak sehingga lobak empuk.
  5. Masukkan sayur2 lain, tomato dan telur.
  6. Apabila telur dah masak, tutupkan api. Siap
* kari ni sedap makan ngn roti.

Saturday, May 21, 2011

Sambal Bendi



10 biji bendi (celur dan toskan)


Sambal:

1 biji bawang besar (ditumbuk kasar)
2 sudu cili mesin
Garam
Gula


Tumiskan bawang dan masukkan cili mesin. Masak sehingga kering, masukkan garam dan gula.
Tuangkan sambal keatas bendi yg telah dicelur tadi.

Tuesday, May 17, 2011

Roti Bakar Inti Pisang dan Cheese

Menu yang cukup ringkas untuk sarapan.




Filling:

2 biji pisang emas (dilenyek)

sedikit gula (saya guna gula perang)
Mozarella cheese
Cheddar cheese
1 camca besar butter
(campurkan semua)

Sapukan filling tadi keatas roti dan tutupkan dengan sekeping roti lagi.
Taburkan cheddar cheese keatas roti dan bakarkan selama 5-10 minit (Saya guna noxxa oven, guna option toast)

Mini Pizza



Pizza Base:

150ml susu segar
1 biji telur
1 camca besar buttermas (butter/marjerin)
1 camca besar gula castor
300gm tepung roti
1 camca besar yis
(Masukkan semua bahan2 ikut turutan kedalam bread maker, tekan option dough)

Filling:
Thousand Island sos
Sosej (dihiris)
Jejari ketam (dihiris)
Bawang besar (didadu)
Carrot (didadu)
Oregano

  1. Keluarkan dough dari mesin dan tumbukkan adunan untuk mengeluarkan angin.
  2. Ambil sedikit dough dan tekan2 kedalam paper cup/loyang.
  3. Sapukan thousand island sos, susun sosej, jejari ketam, bawang dan carrot.
  4. Taburkan ke2-2 cheese dan taburkan oregano.
  5. Bakarkan pizza selama 20-25 minit (pizza saiz kecil).
* Kalau tak gunakan paper cup pun boleh, cuma letakkan keatas loyang. Saya gunakan paper cup ni sebab senang anak2 nak bawa kesekolah :D


Blog Widget by LinkWithin