Pages

Tuesday, June 2, 2009

Roti Jala

Roti jala bersama kari ayam



resepi ni dpt dr nim (kwn wmc.....tq nim) .Mmg lembut roti ni, walaupun masa dah sejuk. Sbb ada campur susu.


Bahan-bahan ( Anggaran 10-15 orang. )

450g tepung gandum
1 camt garam
1/2 camt serbuk kunyit
450 ml susu segar

3 biji telur (di pukul sedikit )
450 ml air ( sekiranya semasa menyediakan adunan, ianya agak pekat tambahkan sedikit air )
2 camb mentega cair/ minyak
minyak untuk melenser
acuan roti jala


Cara-cara


  1. Ayak tepung, garam dan serbuk kunyit ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang di tengahnya.
  2. Tuangkan susu, telur, separuh daripada air dan setengah mentega cair ke dalamnya.
  3. Gunakan pemutar belon / balloon whisk untuk membancuh.
  4. Masukkan baki air dan mentega hingga adunan tidak bergentel. Tapis dengan penapis halus.
  5. Ketepikan adunan selama 20-30 minit.
  6. Panaskan kuali leper yang tidak melekat atas api sederhana.
  7. Kemudian lenserkan sedikit minyak panas dengan berus lenser atau berus pandan.
  8. Kacau dan isikan 80ml adunan ke dalam acuan roti jala.
    Bermula dari bulatan luar, pusingkan acuan kira-kira 6-8 cm di atas kuali.
  9. Terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala. Jangan buat pada bahagian yang sama dua kali kerana roti jala akan menjadi tebal.
  10. Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan.
  11. Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan. Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis di gunakan.


Tips: Untuk membuat berus pandan, ambil 4 helai daun panda, belah setiap helai kepada 2 secara memanjang. Kemudian hiris sepanjang 20 cm. Akhirnya ikat pada satu hujung dengan getah bulat.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin