kuah soto:
1/2 ekor ayam (cuci bersih )
1 bunjut sup ayam
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 camb rempah biji (ketumbar)
1camt jintan manis
1 camt jintan putih
(mesin semua ini)
Bhn2 hiasan:
tauge (celur)
kacang tanah (digoreng)
lobak masin
daun sup/bawang
bawang goreng
Tumiskan bahan2 mesin, masukkan air, ayam, bunjut sup dan air secukupnya.
Apabila ayam dah masak, kluarkan dan carik2 isi ayam.
Masak sup ni bersama nasi impit/mee/bihun
sambal kicap:
1 gengam cili padi
2 ulas bawang putih
(mesin)
sedikit gula
kicap
tumiskan semua bhn2 mesin smpi hilang bau cili. Masukkn kicap dan gula, masak smpi naik minyak dan pekat
*Boleh disimpan lama sambal ni
No comments:
Post a Comment