Pages

Friday, March 4, 2011

Chawan Mushi



1 biji telur
1 cawan air
1 camb air panas
4 ekor udang
1 biji cendawan hitam (rendam)
sedikit serbuk pati ayam
lada sulah


  1. kacau telur sehingga sebati. Jangan dipukul telur, memadai kacau je kalau tidak adunan akan berbuih (berongga).
  2. Tuangkan serbuk pati ayam kedalam air panas, kacau sehingga serbuk pati sebati.
  3. masukkan kedalam air dan kacau sehingga sebati.
  4. Tuangkan air tadi kedalam telur dan kacau sehingga sebati.
  5. Susun udang, cendawan kedalam cawan.
  6. Tuangkan adunan telur tadi.
  7. Kukuskan selama 10-15 minit dengan api yang perlahan. (Tudung periuk perlu direnggangkan sedikit).

* Adunan untuk 4 biji cawan (Remekin yang saiz kecil)

No comments:

Blog Widget by LinkWithin