Pages

Sunday, December 13, 2009

Chair Mat

Projek pelapik kerusi utk geng2 opis......

Asalnya buat 1 je utk sendiri, tp bila geng2 opis tgk diorang pn nak. So buat la sorang satu. Rasa selamat skit klu kerusi berlapik (paham2 la kan hehe)

Ni yg sblm boh lis





selepas........


Tuesday, December 8, 2009

Garlic Spread

Dpt idea nk bt garlic spread ni apabila tgk astro AFC . Taste better than raw garlic.

Bawang putih dipotong sedikit bahagian atas. Taburkan thyme (fresh) dan sedikit minyak zaitun. Kemudian bakarkn didlm oven selama 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan keluarkan bawang dari kulitnya. Tak sangka bila potong camtu sng skali nk kluarkan bawang tu. Cuma cungkilkan je.

Lenyekkan bawang tadi, masukkan butter dan kacau hingga sebati


Sedap dimakan bersama sandwich atau sapu kt roti.

Wednesday, November 25, 2009

lama betul tak update kt cni, maklum la sejak tukar tmpt keja sbuk memanjang. Hari ni berkesempatan nk update skit2


Ni projek sulam ayak.......

Susah jugak nk siapkan ni, mkn masa 2-3 jam gak la. Tu pun tak blh direct godek mesin tu, bila panas mesin meragam. Mesin pn tak tahan keja tak benti.

Tp yg ni SIL yg ayak, hasil tgn saya tak gamak nk tunjuk sbb mmg btui2 'ayak' hehe.









Tuesday, November 24, 2009

Ni projek bulan lepas.....bt adiah utk angah, sempena dpt bb Harzan




Monday, August 17, 2009

Mattress

Another mattress project. This time requested by my friend, Yoke Sam. She ask me to make mattress to put on her car seat. Actually last week we went out for lunch, we sat in Voon's car. Saw her doggy car seat mattress so cute, so i snap photo of the mattress. I try to draw the doggy face follow the picture i took




And this is the result.....





Sunday, August 16, 2009

Chocolate Moist Cake

Sabtu lepas birthday anak saudara, so ayahnya srh buatkn kek. Bgtau pn dah mlm, so sempat buat ala kadar je la. Bahan2 utk decoration pn yg mana ada je. Nk taruh fresh cream, stok lak x de....so guna buttercream je la.


Chocolate Moist Cake



HappY BirthDay Along!!!. Semoga panjang umur dan success dlm upsr nnt, Insyaallah.

*Tahun ni Anis dan Along akan duduki UPSR, semoga dipermudahkn mereka.




KEK COKLAT MOIST

1 ketul butter

2 cawan gula

2 cawan tepung }

1 sudu teh baking powder }

1/2 sudu teh soda bikarbonat } Campur dan gaul sekali

6 biji telur

1 sudu teh esen vanilla

Pes koko:

1/2 cawan gula }

1 cawan serbuk koko }

1 cawan susu segar } Masak atas api kecil, kacau sampai gula hancur. Tutup api, biarkan sejuk.

Pukul butter dan gula hingga kembang, then masuk telur dan esen pukul sebati. Lepas tu masukkan bahan kering berselang seli dengan bahan koko yg dimasak tadi. Buat selang seli sampai habis dan kacau sebati. Sapu loyang dengan minyak atau butter dan lapik loyang dengan kertas minyak. Tuang adunan dlm loyang dan bakar selama 1 jam.

Sunday, August 9, 2009

Baby Lay Matt


This time nothing about foods but to show my new project, baby mattress. Does the pillow look like cat face?....my hubby said the face doesn't look like a real cat huhu. It doesn't matter, because this is my first time cat project. Hope next time will improve myself.




At the back of the mattress i put handle, so easy to carry or just can hang it when not use.

The pillow can be take off from the mattress, so can use as individual pillow.

This mattress very small only, suitable to carry along when outing. Can use it when diaper changing

Actually i made this for my friend Siti Halimaton aka Hasya. She just newly give birth baby boy. Hope she like it.
Also made this bag for her




This made by my SIL......








Wednesday, August 5, 2009

Kuih Lapis pandan

Lama tak update kt sini, bknnya apa asyik2 masak yg sama je. Nk tempek kt sni takut boring lak tgk menda yg sama je.


Smlm buat kuih lapis pandan, sbb dah lama tak buat....asyik2 beli ja. Beli tu tau la tak ckup ngan anak2, sbb diorang suka sgt kuih ni.








Kuih Lapis pandan

3 cawan tepung beras (kluarkan 4 sudu)
4 sudu tepung kacang hijau (hong kwe)
1 cawan gula (yg ni kurang manis, yg suka manis tmbhkan gula)
6 cawan santan (dr 1/2 biji kelapa.....klu suka lemak guna 1 biji, tp 1/2 pn dah memadai)
sedikit jus pandan (dr 8 helai daun)
secubit garam

  1. Panaskan kukusan
  2. Campurkan semua bahan2, kecuali jus pandan
  3. Bahagikan adunan kepada 2
  4. 1 bahagian dicampurkan jus pandan, 1 lg biarkan warna putih
  5. Setiap bahagian bahagikan kepada 3 cawan.
  6. Sapukan loyang dengan sedikit minyak
  7. Tuangkan 1 cawan lapisan putih, kukus selama 5 minit
  8. Tuangkan 1 cawan lapisan hijau, kukus selama 5 minit
  9. Ulangi sehingga habis
  10. Lapisan terakhir kukuskan selama 10 minit
  11. Sejukkan sebelum dipotong












Monday, July 13, 2009

Ubi kayu rebus

Last weekend blk umah MIL, hujan lebat.....so masing mola gelisah nk cari menda mkn. So MIL pergi cabut ubi kayu, so mola la operasi kupas kulit. Lepas tu rebus dan goreng ubi kayu tu. Sambil2 grg tu kukur kelapa, campur garam dan gula merah....utk cicah ngan ubi kayu rebus.




yang goreng ni, cicah ngan gula.....ni yg belen2 je, abih dah di mkn



Tuesday, July 7, 2009

Nasi Goreng Sardin










Bahan2:



Nasi putih (1 pot beras)
1 tin kecil sardin
1 biji bawang besar (hiris)
3 ulas bawang putih (cincang/hiris....ikut suka)
1 sudu cili kisar
1/2 batang carrot (dadu)
2 biji kentang (dadu)
kicap/garam/gula
daun sup/bawang (utk hiasan)


Cara2:
  1. Tumiskan bawang putih sehingga wangi
  2. Masukkan cili kisar, masak sehingga cili tersebut masak
  3. Masukkan kentang, masak sehingga separuh empuk
  4. Masukkan carrot dan sardin bersama sosnya
  5. Kacau sehingga sebati.
  6. Masukkan sedikit kicap dan gula
  7. Masukkan nasi dan kacau sehingga semuanya sebati.
  8. Masukkan bawang besar.....siap.
  9. Hiaskan daun sup/bawang






Monday, July 6, 2009

Roti Dan Kuah Durian

Dah musim durian, so masak pn ikut musim la jugak. Dah 2 hari makan kuah durian ni. Selagi larat makan, so makan je la kan . Kali ni cicah ngan roti.






Serawa Durian






Kuah (serawa)Durian:

durian
santan
gula (secukup rasa)
secubit garam
daun pandan

Cara:
Keluarkan biji durian, ambil 2-3 biji je bijinya. Gula masukkan sedikit cukup, sbb durian pun dah manis. Campurkan semuanya dan masak sampai mendidih, siap.


Boleh makan bersama pulut atau roti



Sunday, July 5, 2009

Mee goreng black fungus (Bok nee)



Grg cam mee goreng biasa, cuma tambah black fungus. Black fungus tu kena rendam dlu sampai kembang, kemudian hiris.

Saturday, July 4, 2009

Bread Puding






Bahan2:

8 keping roti sandwich
500ml susu segar
3 camb gula
2camb tepung kastad
2 biji telur
1 camb butter (cairkan)
esen vanilla

masukkan semua bahan2 kedlm blender dan mesinkan. Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapukan marjerin. Bakar selama 40 minit


sos:
1 tin susu cair
3 camb gula
2 camb tepung kastad

Masak semua bahan2 ini sehingga pekat

Wednesday, July 1, 2009

Lunch box

My daughter's lunch box for today......since that she request that don't want rice. So may be this can help to full her stomach



Fun fries, cheese bun, fried chicken

Fried chicken: seasoning with tumeric powder, salt, pepper, curry powder and rice flour.

Puff kacang Merah






kulit: guna instant pastry puff jenama KawanKu
Inti: Filling kacang merah

sapu kuning telur pada bahagian atas dan bakar dalam 30 minit

Ulam


Kenal tak daun ni, meh kira berkenalan......ini daun mengkudu. Kebetulan petik nk bagi kt kawan (angah), kwn tengah mengidam hehe. Sib baik la mengidam pn menda2 yg sng dpt. So pos kt dia la, hrp2 dpt kt tangan nnt tak kecut ler. Klu kecut pn bleh kut, kira tak payah celur2 dah (jgn marah na angah)



Belimbing Buluh




pokok buah ni klu skali berbunga, tak renti2 la nnt kluar buahnya. Sampai tak larat nk sapu buah-buah yang luruh. Slunya org buat masak lemak, sambal atau kerabu buah ni. Kami kat umah tak kira masak apa dah, yg mana sesuai masuk gak buah ni. Slunya macam kari ikan, dalca so tak payah masukkan asam dah


Buah ni jugak slu dijerukkan dan dikeringkan. Yang jeruk/kering blh di buat acar.



Tuesday, June 30, 2009

Sambal Macang



2 biji cili merah
3 biji cili padi (klu nk pedas)
sedikit belacan
1 biji buah macang (hiris2)


Tumbuk cili bersama belacan sehingga hancur. Kluarkan dari batu tumbuk.
Kemudian tumbuk buah macang, dah pecah2 buah tu campurkan bersama cili tadi.

French Loaf Toast

Today's breakfast.....

Ada beli french loaf, so buat la garlic bread. Garlic spread tinggal skit je, so yg lain letak cheese dan sosej. Kemudian bakar.


Sunday, June 28, 2009

Bengkang aka bingka beras



Bahan2:

120gm Tepung beras
60gm tepung kacang hijau (hong kwe)
200gm gula ( saya guna 150, masih terlalu manis.....kn kurangkan lg)
400ml santan
secubit garam

Cara:
campurkan semua sehingga sebati, tapiskan. Masak di atas api yang sederhana sehingga adunan pekat. Tutupkan api. Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapukan minyak. Bakar suhu 180c selama 40-50 minit, atau sehingga garing bhagian luar





Thursday, June 25, 2009

Tuesday, June 23, 2009

Jemput pisang aka coq kodok



Lenyek pisang boh secubit soda bikarbonat, campurkan tepung dan gula sedikit. Bancuh agak2 blh jemput ngan tangan dan goreng

Tuna Sandwich



Inti: Tuna, mayonis, garam, lada sulah, lada hitam
Blog Widget by LinkWithin