Pages

Monday, May 4, 2009

Apam Indon








Bahan-bahan ( sebiji kek saiz 8inci ):

5 iji telur
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar @ santan
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna

Cara-cara:

Sediakan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
Ayakkan tepung bersama baking powder.
Campurkan garam ke dalam susu.
Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
Masukkan gula sedikit demi sedikit.
Kemudian masukkan esen vanilla.
Kurangkan kelajuan mixer.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
Sapukan loyang dg sedikit marjerin.
kemudian taburkan sedikit tpg. (cara ni saya guna utk elak adunan dari melekat bila masak nanti)
Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan.
Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
Ulangi langkah (9) dgn adunan kedua.
Masukkan adunan terakhir dan kukus lagi selama 30-40 minit.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin