Pages

Tuesday, March 10, 2009

Lempeng Bayam

Masa mula2 tgk lempeng ni, pelik la pulak sebab tak pernah tengok mkn jauh skali la kan. Nk makan camne mmg hanya chinese je yg buat camni. Mola berkenalan ngan lempeng ni masa opismate buatkan. Klu melayu pnya lempeng, kosong je atau pun taruh pisang dan kelapa. Bila dah cuba hmmm.....blh tahan, sedapppp sbb ada udang kering dan bayam.

so something to share.....







bhn2:


udang kering (rendam dan tumbuk)
bayam ( potong kecil2)
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
air





panaskn mnyk, tumiskn udang kering.
Dah naik wangi masukkn bayam dan gorengkn sebentar, angkat
Bancuhkn tepung, telur, air dan sedikit garam.
Bancuh agak2 mcm nk bt kulit ketayap.
Masukkn bayam dan udang yg telah digoreng td.
Kacau sebati





panaskn kuali, sapukn skit minyak dan masukkn 1 senduk adunan td. Golek2kan kuali td supaya adunan leper dan rata. Goreng la smpi abis...sekian


nk lg kick, kn mkn ngan sos.....fuhhhh sedapppp!!!!




No comments:

Blog Widget by LinkWithin