Pages

Sunday, October 31, 2010

Cream Puff





250ml air
125g butter
150g tepung gandum
1/4 st garam
1 st gula
4 biji telur
1/2 st esen vanila




  1. Didihkan air bersama butter.
  2. apabila mendidih perlahankan api, masukkan tepung.
  3. Kacau sehingga tepung tidak melekat pada periuk.
  4. Tutupkan api.
  5. Masukkan telur 1-1, kacau cepat2.
  6. Masukkan adunan kedlm piping bag.
  7. Pamkan adunan keatas dulang yg telah disapukan butter.
  8. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak, dlm suhu 200c.
  9. Apabila masak, potong puff dan masukkan cream custard.

Cream Custard.

2 sudu tepung kastard

4-5 sudu gula

2 cawan susu segar

2 biji telur

1 sudu butter

Masukkn semua bahan2 kecuali butter kedalam periuk. Masakkn dgn api yang kecil, sehingga adunan licin dan pekat. Tutupkan api dan masukkan butter, kacau sehingga sebati

No comments:

Blog Widget by LinkWithin