Pages

Sunday, October 31, 2010

Cream Puff





250ml air
125g butter
150g tepung gandum
1/4 st garam
1 st gula
4 biji telur
1/2 st esen vanila




  1. Didihkan air bersama butter.
  2. apabila mendidih perlahankan api, masukkan tepung.
  3. Kacau sehingga tepung tidak melekat pada periuk.
  4. Tutupkan api.
  5. Masukkan telur 1-1, kacau cepat2.
  6. Masukkan adunan kedlm piping bag.
  7. Pamkan adunan keatas dulang yg telah disapukan butter.
  8. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak, dlm suhu 200c.
  9. Apabila masak, potong puff dan masukkan cream custard.

Cream Custard.

2 sudu tepung kastard

4-5 sudu gula

2 cawan susu segar

2 biji telur

1 sudu butter

Masukkn semua bahan2 kecuali butter kedalam periuk. Masakkn dgn api yang kecil, sehingga adunan licin dan pekat. Tutupkan api dan masukkan butter, kacau sehingga sebati

Wednesday, October 27, 2010

Puff Black Pepper



Pastry:
Instant Pastry puff (jenama kawanku)
Inti:
1 Biji Ubi Kentang *
1/2 batang Carrot *
3 batang sosej
1 biji bawang Besar*
2 ulas bawang putih (cincang)
sos tiram
sos lada hitam
oregano (optional)
(* dipotong dadu)
Tumiskan bawang putih dan masukkan kentang, masak hingga ubi empuk.
Masukkan carrot, sosej, sos tiram, sos lada hitam (saya tmbh skit lada hitam yg di hancurkn).
Masukkan bawang besar, oregano kacau sebentar dan tutupkan api.
Ambilkan sekeping pastry puff, letakkan inti diatas puff.
Ambilkan sekeping pastry puff lagi dan letakkan diatas inti. Tekan keliling puff mengunakan garfu dan sapukan kuning telur.
Bakar selama 15-20 minit, 180 darjah.

Blog Widget by LinkWithin