Pages

Monday, May 23, 2011

Kari Dhall

Kari Dhall



Gulai ni nak clearkan stok yang serba skit, so campak2 je la.


Bahan-bahan:
1/2 cawan kacang parpu (dhall).....rendam dan rebus sampai empuk

3 camb serbuk kari sambar (rempah kari daging)
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia * (bahan2 * mesin)
Sedikit ayam/udang
Lobak putih
Lobak merah
Kobis
2 biji kentang (potong dadu besar)
2 biji telur
1 biji tomato (belah 4)
1/2 cawan santan
Halba campur
Daun kari

Cara:
  1. Tumiskan halba campur dan daun kari.
  2. Masukkan bahan2 mesin.
  3. Masukkan rempah sambar dan kacang parpu. Masak sehingga rempah hilang bau.
  4. Masukkan santan, kentang, lobak putih. Masak sehingga lobak empuk.
  5. Masukkan sayur2 lain, tomato dan telur.
  6. Apabila telur dah masak, tutupkan api. Siap
* kari ni sedap makan ngn roti.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin