Kari Dhall
Gulai ni nak clearkan stok yang serba skit, so campak2 je la.
Bahan-bahan:
1/2 cawan kacang parpu (dhall).....rendam dan rebus sampai empuk
3 camb serbuk kari sambar (rempah kari daging)
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
1 inci halia * (bahan2 * mesin)
Sedikit ayam/udang
Lobak putih
Lobak merah
Kobis
2 biji kentang (potong dadu besar)
2 biji telur
1 biji tomato (belah 4)
1/2 cawan santan
Halba campur
Daun kari
Cara:
- Tumiskan halba campur dan daun kari.
- Masukkan bahan2 mesin.
- Masukkan rempah sambar dan kacang parpu. Masak sehingga rempah hilang bau.
- Masukkan santan, kentang, lobak putih. Masak sehingga lobak empuk.
- Masukkan sayur2 lain, tomato dan telur.
- Apabila telur dah masak, tutupkan api. Siap
* kari ni sedap makan ngn roti.
No comments:
Post a Comment